fredag 28 november 2008

Cattis svenskkontrakt

Diskussionen om ett så kallat svenskkontrakt är absurd. Själva tanken är absurd och jag skäms över partikamraten Luciano Astudillo som gör allt fler allt konstigare utspel. Att skriva under på svenska värderingar. Vad är egentligen svenska värderingar?

Hur som helst. Varför inte leka med tanken. Jag kan inte låta bli. Här kommer Cattis svenskkontrakt, tio punkter med fokus på värderingar (som kanske ibland är mer åsikter men det där är julite flytande, ni vet). Mina högst personliga värderingar som eftersom jag är svensk borde vara svenska värderingar och därmed höra hemma i ett svenskkontrakt. Eller?

Om inte annat kanske jag kan låta mina vänner skriva på det. Som ett kontrakt för att få vara min vän. Fantastiskt vad relationer människor emellan kan bli enkla på det här sättet. För det är det integration i hög grad handlar om, relationer människor emellan. Vi ska passa oss för att glömma det.

CATTIS SVENSKKONTRAKT

  1. Paolo Coelho är en helt värdelös författare vars böcker hör hemma i soptunnan. Hans reaktionära och tokkonservativa idéer hör inte hemma ibland svenska värderingar.
  2. Höga skatter är bra om pengarna går till bra saker. Höga skatter är sjukt svenskt.
  3. Magnus Betnér är rolig och den där Björn som alla pratar om är tråkig. Magnus representerar svenska värderingar på ett bättre sätt än den där Björn.
  4. Melodifestivalen är en kulturyttring som på ett bra sätt representerar Sverige och därför tittar vi på den, även om musiken ofta är skit.
  5. Gud är inget vi tror på. Gud hör inte hemma i det svenska folkhemmet.
  6. I Sverige värnar vi hållbar utveckling och när vi handlar går produktionsvillkor och miljöaspekter före smak och pris. Att handla på Lidl är inte förenligt med svenska värderingar (och de är ju ändå från Tyskland, liksom!).
  7. I Sverige är vi demokrater och väljer därför vår regering och statschef. Att vara pro-monarki är inte förenligt med svenska värderingar.
  8. I Sverige anser vi att alla människor är lika mycket värda oavsett kön, klass, etnicitet och allt det där. Vi tilltalar därför varandra "du". Att nia någon är absolut inte förenligt med svenska värderingar.
  9. I Sverige gillar vi svenskar som Strindberg medan vi avskyr svenskar som Sven Hedin. Hedin var en halvnasse som sysslade med otäckheter och kan i princip inte ses som svensk eller som en person som skulle godkänts enligt detta svenskkontrakt.
  10. Det svenska samhället byggs i en strävan efter jämlikhet och därmed försöker vi minska klassklyfterna i vårt samhälle. Klassanalysen är en fundamental del av de svenska värderingarna.
Would you sign?

Läs annat intressant om , , , , , , ,

I övrigt:
Dömdes för ett par veckor sedan oppositionsledarna i Burma till 65 års fängelse. För att de inte följer det som juntan kalla "People's Desire". En lista över det burmesiska folkets "gemensamma värderingar". Och Björn skriver om biståndsministerns idiotier.

15 kommentarer:

Anna sa...

Ha, ha! Jag skriver under:-)

Catti Ullström sa...

Det var ju för väl... ;-)

Frida Perjus sa...

Kul läsning! Jag skriver under på ett villkor, att du lägger till två punkter;
1.) Sverige som ett mångkulturellt land, det är jag stolt över! Att vi tar emot så många invandrare och att det finns så många olika kulturer i vårt land tycker jag är fantastiskt! Hurra för nya ord i svenskan och nya traditioner influerade från världens alla hörn!

2.) Sverige som ett Feministiskt land! Vi ska återerövra ordet feminist. Det är ett bra ord som faktiskt sätter fingret på verkligheten.

Kram // Frida.

Fredrik Jansson sa...

Jag signar för jag är svensk.

Catti Ullström sa...

Och vi svenskar har ju samma värderingar! Yes.

Anonym sa...

Där klart att det finns svenska värderingar. Och alla invamdrare som kommer hit har ju sina egna. Människor är väl tänkande och kännande och inte robotar? Res till vilket land som helst och du finner gemensamma värderingar!

Robert Johansson sa...

Hej Cattis.

Jag skriver endast under på punkt 1, 5 och 6.

Mvh
Robert

Anonym sa...

Vars är Lissabonfördraget. Det borde stå; Svenskar uppger sin nationella suveränitet och följer partitopparna varshän det än bär.

Gruv.arb

Frida Perjus sa...

A.P.SE - Vadå Svenska värderingar??? Jag delar nog mer värderingar med vänner i andra läner än med de flesta svenskar. Struntprat och nationalism!

Johannes sa...

Tjenare syrran.

Svenska värderingar, enligt de som vill forma medborgarskapet därefter:

http://www.youtube.com/watch?v=c4xhyXIGeow&feature=related

Krossa rasismen! Den har framförallt inget att göra inom arbetarrörelsen.

Anonym sa...

Småskrattar vid läsning av ditt kontraktsförslag. Absurditeten i kontraktsskrivandet framstår klart genom ditt förslag. Allvarligare: Vi har ju redan en lag att rätta oss efter - och den gäller ju nästan alla svenska medborgare - är inte det vårt nu gällande samhällskontrakt?
Margaretha

Charlotte Wiberg sa...

Men jag tycker ju den där Björn är rätt kul, faktiskt. Kan jag skriva på ändå?

Zac sa...

Jag förblir nog kontraktslös... Det fungerar ju för Sudden och Forsberg? ;o)


//Zac

Roger Svensson sa...

Nu KRÄVER jag att du skall se alla människor i hela världen som lika mycket dina vänner utan några som helst åtskillnad eller krav på deras uppförande annars börjar jag yla om diskriminering!

Catti Ullström sa...

Tack för alla kommentarer... jag kanske gör en uppföljning på det här så småningom. En slags folkomröstning kanske vore på sin plats..?