fredag 28 november 2008

Försök förstöra det bara.

Jag har för tillfället något av en bloggpaus men just idag kan jag inte låta bli. Långtidsutredarna debatterar på DN Debatt. De har inte helt oväntat kommit fram till att fler måste jobba mer. En lösning de presenterar för att få fler att jobba mer är att låta arbetar- och lägre medelklassen studera mindre medan övre medelklassen och överklassen kan fortsätta studera länge.

De vill alltså avgiftsbelägga studier.

Under de två senaste veckorna har S-studenters Burmautskott haft besök från den burmesiska oppositionella studentrörelsen. Vi har pratat mycket om hur det är att studera här och om hur vi försökt (även om vi inte ännu lyckats) bygga ett utbildningssystem för alla.

Att högre utbildning är gratis i Sverige är en av de saker som jag fortfarande känner mig fantastiskt stolt över. Det är en av de där sakerna som gör att jag ibland kostar på mig att skryta lite om Sverige.

Försök förstöra det bara. Ni kommer inte att lyckas.

Bloggat: Alexandra

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ps. Och nej, möjligheter till lån för avgifter eller möjligheten till stipendier för "mindre bemedlade" räcker inte. Ds.

8 kommentarer:

Anna sa...

Bra att du tog upp det!

Det kostar faktiskt för individen att studera idag också. Som student tar du antingen studielån (och jobbar extra eftersom lånet inte räcker) och betalar ränta på detta lån eller så jobbar du heltid för att försörja dig - och det tar därför längre tid att avsluta studierna.
Ju längre du studerar, desto längre dröjer det innan du kommer ut på arbetsmarknaden och desto längre dröjer det tills du får pensionspoäng värda namnet. Blir du långvarig som student kan du dessutom se dina polare klättra ifrån dig i lönetrappan. Och blir du alltför långvarig som student blir arbetsgivare misstänksamma och du kan få svårt att få jobb. SLUTSATS: DET FINNS REDAN STARKA EKONOMISKA INCITAMENT FÖR STUDENTER ATT PLUGGA KLART SNABBT!

Lösning: Om studenter ska plugga heltid fortare vore det bra om de inte samtidigt jobbade heltid. Men de måste kunna försörja sig.

Alltså HÖJ STUDIEMEDLET!

Anna

Johan Ulvenlöv sa...

Bara en temporär paus hoppas jag!

Trevlig helg!

Catti Ullström sa...

Anna: Eller hur! Där finns en lösning som skulle gynna alla, inte bara dem med feta plånböcker.

Johan: Visst, tar det bara lite lugnare ett tag. Och tack detsamma!

Alexandra Einerstam sa...

Förslaget är helt galet. Jag håller med dig till fullo (och har också bloggat om detta)

Frida Perjus sa...

Nu ser man att DE nya moderaterna är DE gamla moderaterna! Först gårdagens debattinlägg om att man vill sänka biståndet och så nu idag detta om avgifter på högskolorna. Det är så man blir mörkrädd....

Catti Ullström sa...

Alexandra: Läste det nu, klokt. Har länkat. :-)

Frida: Ja (m):s jäkla biståndspolitik kan ju slänga sig i väggen. Det är väldigt oroväckande.

Anonym sa...

Om man börjar med grundargumentet: fler måste jobba mer... Finns ju en ganska enkel lösning på det, vi har ju en skyhög arbetslöshet att vänta (vad hände med jobbgaranti?). Då är det väl bara att anställa dem.... ;-)

Finns ju ingen rim i att säga att vi ska jobba mer när folk får gå hemma i arbetslöshet.
Det finns ingen reson i att säga att vi måste jobba mer, när folk arbetar sig sjuka av bördan.

Det lustigaste är att de som ropar högt på att Vi skall jobba mer och utbilda oss mindre, själva är högutbildade, och vissa av dem har aldrig gjort ett ärligt dagsverk.
Låt dem stå 10 timmar i en disk, eller låt dem skura golv i 10 timmar. Kan man kräva något av andra, så ska man visa att man klarar av det själv också.

Anonym sa...

Jag tycker det är självklart att vi skall ta betalt av icke-svenskar som vill studera på högskola och universitet.

Min kusin gick nyligen tandläkarutbildningen.
7 av 10 försvann sen utomlands med sin examen.
Är det rimligt?