torsdag 6 november 2008

Vad ska vi lära oss?

Under valkampanjer, under valvakan och efteråt har Obama-kampanjens nya media-arbete diskuterats livligt. Med rätta. Obama-kampanjens nya media-satsning har varit enorm och den är en satsning att lära av, av många skäl. Som Johan skriver på S-buzz förekommer en hel del missuppfattningar om kampanjen i Sverige.

En sak vi bör lära oss av är sättet Obama-kampanjen utnyttjat nya media, via en riktigt bra hemsida och via sociala forum som facebook. De har kapat led i informationsstegen, helt klart. Obama-ahängarna har fått informationen före media, och det har varit viktigt.

Vi ska dock inte tro att det innebär att de på något vis plattat till organisationen eller ökat inflytandet för anhängarna. Det har de inte. Vi ska inte heller tro att Demokraterna är en folkrörelse, det är de inte. Demokraterna är fortfarande en väldigt hierarkisk organisation och medlemmarnas möjlighet att påverka de beslut som fattas i toppen är fortsatt små. I en folkrörelse spelar varje medlems röst roll och alla har rätten och möjligheten att påverka toppen, så är det inte inom Demokraterna men så måste det vara inom Socialdemokraterna.

Det absolut viktigaste för oss (socialdemokrater) att lära oss av Obama-kampanjen är kanske det faktum att människor är politiska. Och de vill vara politiskt aktiva.

Vi bör inte förändra vårt parti så att det blir mer likt en amerikansk kampanjorganisation, det vore tvärtom en väldigt tråkig utveckling. Men vi måste våga tro att människor, oavsett om de är Obama-anhängare i USA eller socialdemokrater i Sverige, vill vara politiskt aktiva. Vi vill göra och vi vill påverka. Ge oss bara utrymmet och möjligheten.

Läs annat intressant om , , , ,

I övrigt:
Ska du läsa Hbt-sossen, om bröllopsplaner och annat.

5 kommentarer:

Alexandra Einerstam sa...

och glittret... och att politik inte är grått, tråkigt och trist! Jag gillar även konceptet med låtar. Jag fnular på vilka låtar som Mona kan använda sig utav: refrängen i en Beatleslåt kanske - Come together right now over me? Någon låt som handlar om förändring? Tracy Chapmans låt - Talkin' about a revolution?

Fredrik Jansson sa...

Ang Alexandras kommentar

Jag skulle tippa något av Bruce Springsteen eller Ulf Lundell. Gubbrocken har röran i ett strypgrepp.

Anton Andersson sa...

Det måste sägas tydligt. Vi måste vara mycket försiktiga med att säga att socialdemokraterna skall bli mer som demokraterna. Håller på att grunna på detta just nu och det finns verkligen mycket som vi inte vill. ex mer toppstyrnig mer mitten anpassning etc.

jag undrar vad som kommer hända nu i USA. Verkligen spännande.

Natasa Mirosavic sa...

Helt rätt. Helt rätt. Ja, exakt.. vi måste tro att människor vill vara politiskt aktiva. Ah :) Imorgon länkar jag till det här inlägget i min blogg.. just so you know it..

förövrigt så tror jag att Tracy Chapmans - talkin' about a revolution är ett helt utmärkt låtval, som för modligen hade analyserats sönder och samman av media :)

Catti Ullström sa...

Tracy Chapman! Detta stöttar jag.

Bruce kanske, för gubbrock ska ju inte underskattas (speciellt inte inom vår röra) men lundell pallar jag helt enkelt inte.

:-D

Jag är med på glittret, bara det inte blir för mkt idol över det. Tror inte det passar oss riktigt, kolla hur det gick New Labour och Blair....