fredag 14 november 2008

Vad vill den gröna rörelsen?

Kommer ni ihåg när FRA-debatten höll på som allra mest intensivt här i Sverige? Tusen personer utanför Riksdagen. Fredrik Federleys tårar. Vita kläder. Det var inte så länge sedan. Vi minns väl?

I samband med det skrev Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm och Jakop Dalunde i ett pressmeddelande att de gröna är Sveriges liberaler. Någon månad senare var Grön Ungdom på Euro Social Forum i Malmö och till helgen medverakr Maria Ferm i paneldebatt på Socialistiskt Forum i Stockholm (i seminariet "Byta klimat eller byta system" som S-studenter arrangerar).

Missförstå mig rätt, det här är inte någon direkt kritik men jag är nyfiken och lite förvirrad.

För mig har den gröna ideologin aldrig varit riktigt greppbar. Det är svårt att placera in den på en höger-vänsterskala och svenska Mp har alltid hoppat fram och tillbaka. Det finns tydliga kollektivistiska tendenser samtidigt som de värnar friskolor och den typen av så kallad valfrihet. Mp vill inte placera sig på den klassiska politiska skalan. Grön Ungdom placerar sig tydligen på båda sidor på skalan. Den grön idén blir inte så mycket tydligare. Åtminstone inte för undertecknad.

Under efterspelet av s-mp-utspelet talade jag med en vän inom den gröna rörelsen som inte förstod de reaktioner som kom från många inom arbetarrörelsen. Jag tror att det är det ovan nämnda det handlar om. För trots att mp inte vill placera sig på höger-vänsterskalan finns den och många frågor är just höger/vänsterfrågor. För många socialdemokrater, och för mig, är den dessutom otroligt viktig.

Skalan är förvisso inte tillräcklig för att förklara ideologier, men den hjälper oss att förstå. Och när den gröna ideologin är otydlig, när Miljöpartiet inte placerar in sig alls och när Grön Ungdom är lite liberaler och lite socialister blir det rörigt.

Vad och vart vill den gröna rörelsen?

Läs annat intressant om , , , , , ,

I övrigt:
Bör du läsa det här om mp, s, höger och vänster.
Är det kanske inte min sak vad de gröna har för ideologi, om det nu inte vore för det faktum att de (läs mp-ledningen och s-ledningen) ber mig (med flera) att hjälpa dem komma till regeringsmakten. Jag vill veta vad det är jag ska kampanja för, och då menar jag mer och djupare än en gemensam valplattform. Politiken är mer än regerandet. Jag vill förstå. :-)

14 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, vi hoppar inte mellan höger och vänster i enskilda sakfrågor. Det är bara det att vår ideologi inte stringent följer den traditionella höger/vänster-skalan.

Vi tycker helt enkelt att delar av den socialistiska maktanalysen stämmer, och att det liberala perspektivet både har brister och meriter.

Det är alltså inte vi som är röriga, det är ni som är enkelspåriga ;)

Catti Ullström sa...

Nja, du har bara delvis rätt. Vi må vara lite enkelspåriga (det ligger något i det, helt klart) men den gröna ideologin är svår att greppa. Fine att man går utanför det enkla och traditionella och you name it, men kan ni inte göra det utan att förvirra alla oss enkelspåriga?

Anonym sa...

Tack för länken till min blogg. Tyvärr präglas det länkade inlägget av ett visst mått uppgivenhet och pessimism. Jag vill gärna komplettera med ett inlägg jag senare skrev.

Anonym sa...

"Jag vill veta vad det är jag ska kampanja för, och då menar jag mer och djupare än en gemensam valplattform."
Varför ska du kampanja för någonting "mer och djupare än en gemensam valplattform"? Ska s förändra mp:s politik och vice versa? Är inte det någonting som i så fall kommer efter ett eventuellt regeringssamarbete?

Anonym sa...

Ursäkta att jag breder ut mig! Jag vill bara passa på att rekommendera ett anförande Karl Palmås gjorde om grön ideologi i ett samtal med Katrine Kielos på Världskulturmuseet i Göteborg. Finns att läsa på hans blogg 99, our 68.

Catti Ullström sa...

Tack för länkarna.

"Varför ska du kampanja för någonting "mer och djupare än en gemensam valplattform"? Ska s förändra mp:s politik och vice versa? Är inte det någonting som i så fall kommer efter ett eventuellt regeringssamarbete?"

Nja, jag menar det kanske inte riktigt som det låter. Jag menar att jag tycker att jag har bra koll på vad mp tycker i sakfrågorna men sämre koll på den gröna ideologin. Det ska sägas att jag aldrig riktigt "letat" men när det nu är tal om ett regeringssamarbete så har det börjat intressera mig och det har kanske framförallt blivit uppenbart för mig att jag inte har mer än en ganska ytlig uppfattning om vad den gröna ideologin egentligen är och innebär.

Och vad gäller kampanjandet är det kanske helt enkelt så att en gemensam plattform innan valet skulle innebära att vårt kampanjande för en s-regering också skulle vara ett kampanjande för en mp- och förhoppningsvis v-regering. Det är något nytt och det ställer en hel massa frågor till oss (mig).

Ungefär så. Vet inte om det blev tydligare eller flummigare.

Anonym sa...

Okej. Om du vill läsa in dig på grön ideologi kan jag varmt rekommendera skriften Perspektiv på grön ideologi (red. Angela Aylward).

Anton Andersson sa...

Känner at jag också behöver läsa på om denna gröna idéologi. Känns viktigt om samarbetet skall fördjupas.

Om jag får göra en enkelspårig analys av det hela så finns det en strid mellan socialism och liberalism även inom de gröna. Om det går illa och liberalerna tar över allt för mycket finns inget som hindrar regerings samverkan med de borgerliga (vilket de ju redan försökt). Hoppas på en stark Mp vänster som kan föra tillbaka krav anikapitalistiska ideér och konkreta krav som tx. friår.

Anonym sa...

Hej hej,

det var ganska glasklart på seminariet idag där Maria från Grön Ungdom tydliggjorde att Mp endast ser relationen mellan NATUR-MÄNNISKA som viktig. Att det också finns relationer mellan MÄNNISKA och MÄNNISKA som påverkar denna relation till naturen försökte Andreas Malm (från Klimataktion bl.a.) att föra fram... MAKT är ett begrepp som Mp kanske borde problematisera lite mer!

/Anna

Anonym sa...

Äh, Grön ideologi är en borgerlig ideologi. Så fort det är frågan om försämringar i arbetsrätten hoppar mp på tåget. Ett klart borgerligt parti i mina ögon.

Anonym sa...

@Anna: Det låter som att Maria från Grön ungdom förde en väldigt konstig argumentation (möjligen baserad på något slags miljöfilosofi, men knappast på grön ideologi). Läs gärna den skrift ("Perspektiv på grön ideologi") som jag tipsade om.

@Anonym #2: Hört talas om konstruktiv kritik?

Maria Ferm sa...

@ Anna: Nej men det stämmer ju inte. Jag sade inget åt det hållet, vi gröna ser relationen människa-miljö som väldigt viktigt då grunden för vår existens är att vi har en planet kvar att bo på.

Samtidigt har vi en intersektionalistisk maktanalys och ser hur olika strukturer påverkar och förstärker varandra.

mvh Maria

Anonym sa...

Maria- det var faktiskt så du sa på seminariet. Det framgick med all önskvärd tydlighet. Du sa ungefär(jag spelade inte in så jag kan inte citera dig) "vi ser relationen mellan människa och natur som den viktigaste" och när Andreas Malm påpekade - lite elakt kanske, men ändå - att det också finns relatiner mellan människa och människa (d.v.s.) andra strukturer som påverkar så besvarade du inte det över huvud taget, utan undvek konsekvent att besvara de inlägg som handlade om maktfrågor.Eller så bemötte du dem med svar som att "det spelar ingen roll vilket ekonomiskt system vi har, om vi inte gör något åt klimatet först".

Du sa också att du tycker att kollektivtrafik ska kosta (eftersom det ju släpper ut något) och att människor helst borde gå överallt de ska. Är det MP:s framtidsvision, att alla, eller i alla fall de som inte har råd att betala för att släppa ut, ska gå överallt de ska?

/Anna

Maria Ferm sa...

Anna - Vad synd att du uppfattade det så. Jag instämde i Andreas Malms kommentar om att relationen människa-människa också är viktig (såklart), men det kanske hade kunnat gjorts tydligare.

Du verkar faktiskt tyvärr missuppfatta det mesta jag sa... Jag sa inte "det spelar ingen roll vilket ekonomiskt system vi har, om vi inte gör något åt klimatet först" utan "om vi inte har en planet kvar att bo på har vi inte ens möjlighet att diskutera vilket ekonomiskt system som är bäst". ganska stor skillnad.

Och nä jag sa inte att människor ska gå överallt, haha... Jag sa att mp har en vision om gratis kollektivtrafik, men att jag personligen gärna hade sett att den inte var helt avgiftsfri - men såklart väldigt billig.

mvh Maria