onsdag 31 december 2008

Ett gott nytt år?

För vissa kanske. För dig. För mig. Knappast för människorna i Gaza.

Julen har spenderats i Norrland och underbara Bruksvallarna. Snö, längdskidor och julgodis. Innan jag försvinner i väg till Egypten för att fira min för var år äldre fars födelsedag tänkte jag skicka iväg ett par tankar inför det nya året ut i den stora virtuella världen.

Det som just nu sker i Palestina är omänskligt och alldeles för svårt att förstå. EU:s hållning är alltför mesig och visar än en gång på de svårigheter vår union har att vara en reell utrikespolitisk aktör. Israels uppvisning i militär styrka (läs mord) drabbar främst en fattig, förföljd och förtryckt civilbefolkning. Johan skriver om detta.

Det pågår en debatt om huruvida s-bloggar är eller inte är något att ha. Nåväl. Diskussionen blir lätt lite konstig. Jag läser inte alla s-bloggar och jag tycker att det är ett fåtal som är riktigt, riktigt bra. Men å andra sidan läser jag inte fler m-bloggar. Nu är jag i och för sig inte moderat och mitt utval är knappast objektivt (speciellt inte som det inte finns något som egentligen är objektivt) men jag tror faktiskt inte att s-bloggar är mycket sämre än m-bloggar eller c-bloggar eller v-bloggar. Troligen är det så att kvaliteten är si så där på de allra flesta politiska bloggar, oavsett partifärg eller ideologisk hemmavist. Ändå finnd guldkornen där, och de är både blå, gröna och (framförallt) röda. Jonas skriver bättre om längre om den här debatten.

S-studenters idépolitiska tidskrift Libertas finns nu äntligen på nätet. Det har provats förr, men aldrig riktigt kommit igång. Nu ska det bli ändring på detta. Vårt virtuella forum har fortfarande en del spädbarnssjukdomar, men jag tycker ändå att du ska gå in och titta på den sida som inom kort kommer att rymma ett par av den socialdemokratiska idédebattens klokaste inslag. Och om du vill skriva ett debattinlägg på Libertas på nätet är det bara att du hör av dig till mig.

Med detta sagt önskar jag er alla ett gott nytt år och börjar göra mig i ordning för en glittrande 20-talsfest ikväll.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Enn Kokk sa...

Gott nytt år!

Ser att du i ett avseende gör samma koppling som jag i din nyårshälsning.

Catti Ullström sa...

Ja, jag såg också det. Egentligen borde det vara en självklar koppling för samtliga, men tyvärr är det ju inte så.

God fortsättning!

Fredrik Mellem sa...

Jeg vil ha en europeisk kultur- og idrettsboikott av Israel.

Catti Ullström sa...

Ja, om det gick att få till stånd skulle det vara effektfullt. Tyvärr är Europa inte den progressiva kraft man kunnat önska i de här frågorna, och den tilltagande islamofobin har inte gjort läget bättre.

Susz sa...

http://gazanews.wordpress.com/photos/

Vi kräver en vapenvila. Avaaz kommer att leverera petitionen direkt till FN: s säkerhetsråd, Arabförbundet, USA och andra världsledare!
Var med och stöd ett krav att jobba för fred och vapenvila
signera petitionen HÄR!

http://www.avaaz.org/en/gaza_time_for_peace/97.php?cl_tf_sign=1