torsdag 18 december 2008

Kära ministrar, till jul vill jag ha...

Till Carl Bildt och Gunilla Carlsson

Ännu ett år har gått och det är snart jul. Imorgon åker jag hem till älskade fina Värmland för att fira lillebrors födelsedag med nära och kära. Sedan åker vi till Norrland och sedan är det jul. Ifall det nu är så att ni precis som jag glömt att köpa julklappar så kommer här en snappt ihopskissad önskelista. Det är inte så mycket jag begär.

Önskelista julen 2008

  1. att ni återigen sätter upp enprocentsmålet för biståndet.
  2. att demokratibiståndet ökar.
  3. att ni jobbar för ett införande av EU-sanktioner riktade mot energisektorn i Burma.
  4. att ni ger tusan i att förstöra folkrörelsebiståndet genom att höja egenisatsen från 10 till 20 procent.
  5. att ni verkar för att Thailand ratificerar Genèvedeklarationen snarast.
  6. att ni under EU-ordförandeskapet visar att Sverige har en utrikespolitik och att EU kan spela en roll som utrikespolitisk aktör.
  7. att ni tydligt avvisar de så kallade val som den burmesiska juntan tänker iscensätta 2010 och tydligt uttalar ert stöd för oppositionens bojkott av samma så kallade val.
  8. att ni ökar stödet till den burmesiska demokratirörelsen och för cross border-verksamhet.
  9. att ni initierar en ordentlig utredning och utvärdering av hur den så kallade 3D-fonden i Burma fungerar. Går de hundra miljoner dollar vi skickat in via militärjuntan verkligen till att förhindra spridningen av HIV, malaria och TBC bland vanliga burmeser? Hur mycket försvinner upp i systemet?
  10. att ni initierar en internationell Burmakonferens med Sverige som värd.
Vänligaste hälsningar
Catti

Läs annat intressant om , , , , , , ,

2 kommentarer:

eleonore sa...

Amen!

Anonym sa...

Visst skall vi lägga mer fokus på demokrati och öka biståndet, men det finns dem som inte har den "lyxen" att tänka på demokrati, som lever för dagen, som försöker hitta mat för dagen, och som inte har en aning om vad demokrati egentligen innebär. Skall vi inte först se till så att människor får ett drägligt liv och med det menar jag, mat, vatten, tak över huvudet och utbildning! Demokrati kommer inte alltid först!