fredag 5 december 2008

Regera regering regera!

Igår sänktes räntan med 1,75 %. It's a first. Räntesänkningsrekord, men jag vet inte om det är läge för gratulationer.

Det innebär och antyder en hel mängd saker. Framförallt berättar det att det ekonomiska läget i Sverige inte ser sådär fruktansvärt ljust ut. Tvärtom. Om vi jämför dagens läge med den 90-talskris som drabbade min egen familj hårt och som satt djupa spår i mina barndomsminnen konstaterar vi att situationen idag är en annan än den var 1991. De trygghetssystem som fanns på plats 1991 finns inte alls i samma utsträckning nu som så. Facken är betydligt svagare idag. 1990-talets privatiseringar och apolitiska stämningar har satt spår, de har förändrat. Sverige, och nu talar jag om oss människor som lever i Sverige, är sämre rustade att möta en kris idag än vi var igår.

Vår situation beror inte enbart på den sittande regeringen. Men delvis. Och framförallt är det deras fel att de inte agerar, regerar, nu när det verkligen behövs. Idag kommer krispaketet som inte behövdes alldeles nyss.

De reparerar lite av den komvuxröra de ställt till med, det blir fler avdrag och kanske nya jobb. Men visst känns det tandlöst. Förbannat tandlöst.

Jag funderar på vad de beror på. Att de så konsekvent undviker att regera. En vän föreslog att det kanske beror på att de helt enkelt är den mest ideologiskt drivna regering vi haft på länge. Deras ideologi är marknaden, och de gör inga undantag.

Kanske.

Jag hoppas ändå på det där undantaget. Innan alla varsel blir mer än varsel. Och det måste vara lite mer power i undantaget än i det här.

Bloggat: Arvid Falk, Kulturbloggen, Alliansfritt Sverige, Erik Laakso, Mario,
Media: Dagens Arena, Aftonbladet,

Läs annat intressant om , , , ,

6 kommentarer:

Erik Laakso sa...

Jag är beredd att hålla med dig. Det är en oerhört ideologiskt driven regering och de viker inte från den linjen, no matter what.
Det syns till och med när det gäller IPRED-lagen, det är marknaden som får ta hand om rättskipningen.

Anders Nilsson sa...

Nog är det sant att de på alla områden mera följer den hela handen när den pekar. I skolpolitiken, inom välfärdsystemen osv. Som om det var ideologi de erbjöd i valet.

Per Wallman sa...

Jag håller inte med dig på några punkter. Den första punkten är den om trygghetssystemet att den var bättre 1991 då förra krisen var, kanppast enligt mig jag tycker att den är bra mycket bättre idag. De som verkligen behöver hjälp får hjälp, men blir man arbetslös så skall a-kassan ej vara en långvarig inkomstkälla. Att facket har fått mindre makt tycker jag bara är bra om det hade stämt. Facket förstör möjligheterna för heltids/nyanställningar av timvikarier, visstidsanställda och periodsarbetare och det finns det många bevis för.

Regeringen regerar mera än vad den röd-gröna röran gjorde de sista 8 åren. Man styr ekonomiskt och ansvarsfullt. Dessutom har man agerat under denna kris, till och med mer än vad andra regeringar i världen gör.

fd TIMVIKARIE sa...

Peter wallman- har du någonsin jobbat som timvikarie? Det är en helt förjävlig anställningsform.

Arbetsgivare exploaterar osäkra anställningsformer. DET finns det många bevis för. Om facket saboterar det; bra! Facket ska vara en intresseorganisation för arbetare; de agerar på det sätt som är bäst för arbetare.

För övrigt, på vilket sätt är tryghetssystemet bättre idag? För att döende cancersjuka nekas sjukpeng? Eller för att arbetare tvingas söka jobb utomlands, eller bli av med akassa, och lämna kvar familj och barn? Kom tillbaka när du gjort ett par dagar på golvet.

Per Wallman sa...

Jag jobbar idag som timvikarie inom äldreomsorgen!! Jag jag vet att facket motverkar detta eftersom facket är dem som säger nej till heltidsanställning av mig, anledningen av detta är att man redan som man själv sagt tyvärr har andra som ligger före i kön att bli anställda men som ej har de instuderade kravet men ej det personliga för att få arbete.

Tidgare anställningar jag har haft så har knappast facket varit en organisation för anställda och arbetare utan en bunt människor som sett fakcet som en förening att hjälpa sig själva och att rädda sig själva från anställning.
Det tidigare jobbet jag haft slutade med att alla fackrepresentanter blev kvar medan vi andra fick sluta. Facket är nått som dog ut på 70-talet. Jag säger bara en sak skrota LAS och MBL så blir det fler jobb.

Min morbror är cansersjuk och har förtidspension!!! Jag skall erkänna att tack vare socialdemokraterna och komunisterna så har trygghetssystemet blivit bättre. Jag är för grundtrygghet medans komunisterna och socialisterna är för full lönegarnati hela tiden du är arbetslös. Jag säger bara det du skall söka arbete när du är arbetslös!

Totalt så ja jag är en som är född med träslev i munen och som ej har det bra ställt. Jag har alltid jobbat på golvet. Men hela min livsfilosofi är den att istället för att betala skatt så skall jag själv kunna spara ihop till en buffert för att betala mina utgifter. Inte ha en regering som tvingar mig att betala skatt för sker jag inte utnyttjar!!!

Fredrik Runebert sa...

Per Wallman: Hur får du ihop ordet grundtrygghet med socialdemokrater och kommunister?

Cattis: Och vad gäller regeringens ideologi kallas den för pragmatism. Hade de varit nyliberaler hade de knappast infört FRA-lagen, Ipred-lagen, åter ökat skattefinansieringen av a-kassan samt höjt punktskatter såsom alkoholskatten och tobaksskatten.

Jag önskar att du hade rätt, att regeringen inte regerade. Hade fler regeringar, och den nuvarande, plus riksbanken varit sådana insiktsfulla maktcentran hade vi sluppit dessa återkommande kriser i samhällsekonomin. Att dopa marknaden med låga räntor såsom riksbanken gör, att utföra konstgjord andning via subventioner samt skapa en massa regleringar som ger incitament till att vara ansvarslös och inte ta ansvar för sina egna handlingar, leder enbart till stora bubblor som förr eller senare spricker.