onsdag 3 december 2008

Tack Persson och Carlsson!

Som enda svenskar har Ingvar Carlsson och Göran Persson undertecknat det öppna brev där 112 före detta premiärministrar och presidenter idag kräver att FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon reser till Burma innan året är slut. Ban Ki Moon bör åka till Burma med det tydliga uppdraget att få juntan att släppa de över 2000 politiska fångarna i landet, menar de som undertecknat brevet.

Kravet om släppandet av samtliga politiska fångar är ett absolut krav som demokratirörelsen med stöd av den internationella Burmarörelsen drivit länge. Vi kan aldrig få till stånd någon förändring i demokratisk rikting i Burma så länge oppositionsledare och kritiska granskare fängslas på löpande band. Det är inte mer med den saken.

Brevet är ett otroligt stöd till både oss och demokratirörelsen i landet. Så tack Persson, tack Carlsson, tack Jimmy Carter, Tony Blair och de andra som skrev under. Nu hoppas jag att också sittande presidenter och premiärministrar ska var lika tydliga.

Läs Svenska Burmakommitténs pressmeddelande samt hela brevet här. S-studenters och undertecknads kommentar på detta finner du här.

Media: SvD,

Läs annat intressant om , , , , , ,

3 kommentarer:

pelle sa...

..'som enda svenskar'...ja i och för sig kunde väl Fälldin och Per Ahlmark skriva på men jag tror kanske inte att de herrarna har så mycket internationell power kvar...

Återstår Bildt som möjlig signatär.

Catti Ullström sa...

det är klart att det gett brevet ännu mer tyngd på det viset. samtidigt är det klart det inte förvånar så mkt... får väl hoppas att bildt agerar i egenskap av utrikesminister istället.

Anonym sa...

Verkligen bra. Statsmän blir både tydligare och bättre efter att de avgått.

/Kristian