söndag 11 januari 2009

Från Egypten till Palestina

Tillbaka efter en fantastisk resa till Kairo (med en dag i Alexandria). För första gången sedan 1990 var hela familjen på semester utanför Skandinavien, tillsammans. Vi red kamel, såg pyramider, gick på museum, besökte koptiska kyrkor och muslimska moskéer, gick på museum, rökte vattenpipa, åt gott, irriterade oss på respektlösa västerlänningar i moskéer, blev blåsta på stålars, gick på fantastiska marknader i islamiska Kairo, besökter fort, såg biblioteket i Alexandria (fast det visade sig tyvärr vara stängt), besökte citadellet, blev lite magsjuka och så vidare. Det var fint.Men självklart har hela vistelsen överskuggats av det som händer på andra sidan gränsen. Morden i Gaza är ofattbara och högerns försvar av dem är förnuftsvidrigt. Jag är arg. Jag är totalt maktlös. Hur kan vi tillåta det? Hur kan vi inte stoppa det. Hur kan ett enda litet land få hålla hela världssamfundet i koppel när de mördar ett folk som redan lidit tillräckligt. Det övergår mitt förstånd. Jag vet inte vad jag mer kan skriva.

En gång kommer historien att döma oss för att vi lät det här ske.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I övrigt:
Kan den som vill veta mer om vad vi sysslade med i Egypten kika på Johannes och Wickys reseblogg här, här och här.

Är jag stolt över de omkring 12 000 svenskar som demonstrerade igår. Nästa gång ska det vara ännu fler. Läs Roya, Daniel, Dalunde, Ferm, Natasa, Svärd, Kaba och Markus.

8 kommentarer:

Johnny sa...

Är du medveten om vad det är för grupp du försvarar? Är du medveten om vad hamas är för en organisation? varför slänger du ur dig floskler som "morden i gaza"?

Catti Ullström sa...

jag försvarar det palestinska folket, de är ingen organisation... och när skolor bombas är det mord.

Frida Perjus sa...

Va roligt att du hade en bra resa, vännen! Ska bli kul att ses och prata om allt som har hänt sedan sist vi sågs.

Johnny, Det är verkligen fruktansvärt hur människor hittar på ursäkter för att bortse från mord på civila! Närmare 900 människor döda på 16 dagar........ VAKNA FÖR TUSAN! Bara för att Catti är mänsklig och skriver att hon fördömer morden i Gaza betyder det inte att hon försvarar Hamas beskjutningar av civila i Israel.. Ibland blir man så trött på alla korkade kommentarer........

Catti Ullström sa...

tack. :-)

Anonym sa...

Det är skönt att så många demonstrerar, men det krävs många, många fler och mycket mycket mer för att opinionen ska påverka händelseförloppet. Men det är också det hopp som återstår! Så arbeta för att stoppa mordet på det palestinska folket i Gaza! Låt inte frustration och maktlöshet ta överhanden, det leder till passivitet!
Margaretha

Catti Ullström sa...

:-)

Harald Alvundsson sa...

Jättefint med alla sympatier för palestina.

Jag bara undrar var sympatierna och bloggarna är för Zimbabwe? Där är situationen ännu värre och fler civila dör. Kanske är denna "kris" inte lika lätt att ta till sig som den i Gaza?

Catti Ullström sa...

ja du, sitter faktiskt just nu o skriver en text om zimbabwe till OPC:s nästa nyhetsbrev...

annars är det väl så att vi skriver om det vi känner till. på den här bloggen handlar 50% av allt jag skriver om burma. man kan inte vara insatt i allt.